Zawsze myślałam, że kurczak, który ma chrupiącą, złocistą skórkę i soczyste wnętrze musi, po prostu musi być smażony. Na szczęście człowiek uczy się przez całe życie, więc i ja doszłam do tego, jak przygotować kurczaka, który wygląda i smakuje jak smażony, a do jego przygotowania nie została użyta nawet kropla tłuszczu. Wszystko dzięki dwóm składnikom. Ale o tym za chwilę…

Kurczak bez wątpienia jest jednym z moich ulubionych pomysłów na obiad. Mogę go przygotować szybko na wiele sposobów, co nie raz  ratowało mnie z opresji, kiedy nie miałam zbyt wiele czasu na gotowanie obiadu. Do tego odkąd jestem mamą, każdego dnia staję przed trudnym zadaniem do wykonania, bo moja córka jest najbardziej wybrednym smakoszem jakiego przyszło mi żywić. Tak więc w naszym domu obiad ma być smaczny, zdrowy i musi trafiać w kulinarne gusta wymagającej pięciolatki.

Dziś chcę się z Wami podzielić moimi ulubionymi przepisami na kurczaka. Podstawą wszystkich trzech dań są dwa składniki: przyprawa Knorr do złotego kurczaka i maślanka.

Marynowanie mięsa w maślance powoduje, że jest ono wyjątkowo soczyste; z kolei dzięki przyprawie do kurczaka Knorr w jednej torebce mam mieszankę ziół i warzyw, które nadają mojej potrawie wyjątkowego smaku. Producent nie żałował składników, więc wśród nich znajdziecie m.in cynamon, kurkumę, paprykę, cebulę i czosnek. Ale próżno szukać tu sztucznych barwników, glutaminianu sodu i konserwantów – zwyczajnie ich tam nie ma. Nie wiem jak wy, ale ja zawsze miałam problem z dobraniem odpowiednich przypraw do gotowanych przeze mnie potraw, a teraz mam je wszystkie w jednej torebce.

Marynata do kurczaka

Wierzcie lub nie, ale do przygotowania tych dań nie użyłam nawet kropli tłuszczu. Kurczak marynowany w maślance z dodatkiem przypraw jest tak soczysty, że zamiast wrzucać go na rozgrzaną patelnię z olejem, wkładam go tylko na 30-40 minut do piekarnika i po tym czasie mam pyszny obiad.

Składniki:

1 litr maślanki

2 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr

W dużym naczyniu dokładnie mieszam maślankę z mieszanką przypraw, wkładam kawałki mięsa i przykrywam folią. Naczynie wkładam do lodówki na kilka godzin (idealnie byłoby, gdyby mięso marynowało się całą noc, ale 2-3 godziny też wystarczą).

przyprawa do zlotego kurczaka knorrSoczysty kurczak z pomidorami

Składniki:

10 udek z kurczaka

pomidorki koktajlowe

dodatki: np. roszponka, rukola

Po wyjęciu mięsa z marynaty, kawałki układam w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia (nie odsączam ich z maślanki) i  dekoruję pomidorkami koktajlowymi. Wszystko posypuję jeszcze przyprawą Knorr i naczynie wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 40 minut. Gotowe udka podaję z ziemniaczanymi łódeczkami i sałatą.

kurczak z piekarnikaknorr przyprawa do kurczakapomysl na obiad kurczak z piekarnikapomysl na obiadknorr kurczakPrzepis na domowe nuggetsy w chrupiącej panierce 

Składniki:

filet z kurczaka

płatki kukurydziane

przyprawa do złotego kurczaka Knorr

Sos

4 łyżki jogurtu

2 łyżki majonezu

Niewielkie kawałki fileta z kurczaka (grubości około 2-3 cm) marynujemy w maślance i przyprawach przez minimum 2-3 godziny. Po wyjęciu ich z marynaty nuggetsy obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30-35 minut. Podajemy z sosem jogurtowo-majonezowym.

panierka z platkowkukurydzianychnuggetsy z platkami kukurydzianymichrupiaca panierkadomowe nuggetsyprzepis na nuggetsySałatka z kurczakiem

Składniki

filet z kurczaka

roszponka

rukola

pomidorki koktajlowe

awokado

olej do polania sałatki (np. lniany)

Filet z kurczaka kroimy w paski i marynujemy przez kilka godzin w marynacie z maślanki i przypraw. Po tym czasie układamy go w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25-30 minut. Tak przygotowanego kurczaka można wrzucić do mieszanki sałat i warzyw jeszcze kiedy jest ciepły, ale świetnie smakuje też na zimno.

pomysl na kurczakasalatka z kurczakiemprzyprawa do zlotego kurczakarodzinny obiadKONKURS

Jeśli tak jak ja uwielbiacie kurczaka w każdej postaci, zachęcam do udziału w konkursie. Przygotujcie złotego kurczaka i zróbcie 2 zdjęcia: na jednym pokażcie gotową potrawę, a na drugim pusty talerz po posiłku. Następnie w kilka sekund połączcie te dwa zdjęcia na stronie konkursowej.

Na każdego, kto zgłosi się do konkursu, czeka nagroda gwarantowana, 10 zaproszeń na warsztaty kulinarne, 5 aparatów polaroid SNAP i  33 skrzynki z przyprawami.

Trzymam za Was kciuki!