Jakiś czas temu obiecałam Wam przepis na ciasto truskawkowe. Jako, że truskawki to jedne z moich ulubionych owoców, w sezonie truskawkowym w naszym domu jemy je codziennie. Koktajle, desery, pierogi ( mniam mniam) i oczywiście ciasta, pojawiają się na naszym stole i błyskawicznie z niego znikają. Krucha tarta z truskawkami to ciasto, które pierwszy raz upiekłam  przy okazji uczestnictwa w słodkiej akcji z okazji Światowego Dnia Pieczenia.  Spróbujcie, jest pyszna!

Składniki:

Kruche ciasto

200 g mąki

2 łyżki cukru pudru

1/2 kostki margaryny Kasia Ekstra maślany smak

1 jajko

łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego

Krem

1 opakowanie serka mascarpone

1 śmietana 30 % ( małe opakowanie)

3-4 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego

truskawki

serek-mascarpone

kasia-maslany-smak

Kruchy spód

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej pokrojoną  margarynę, jajko, cukier i ekstrakt ( ja użyłam migdałowego),  miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i  wkładany na godzinę do lodówki ( nie należę do osób cierpliwych, więc ten punkt zawsze omijam).

DSC_0882

ciasto rozkładamy w formie do tarty, nie zapominając o pokryciu boków. Następnie formę wkładamy do piekarnika  rozgrzanego do 180. Pieczemy około 15-20 minut.

truskawki

Krem

Śmietanę ubijamy na sztywno ( jeśli  jesteśmy niecierpliwi ten punkt pomijamy) i mieszamy z serkiem mascarpone. Dodajemy cukier, ekstrakt migdałowy i dokładnie mieszamy.

DSC_0959

Ostygnięty spód smarujemy kremem i dekorujemy truskawkami.

Smacznego!

tarta-z-truskawkami