Frytki z cukinii z piekarnika (w ziołach i parmezanie) + sos z jogurtu i pesto

22

Mówię wam, te frytki są grzechu warte. Ślinka cieknie mi już na samą myśl o tym smaku i zapachu. Myślę, że pokochają je nie tylko miłośnicy tradycyjnych, ociekającyh tłuszczem złocistych pałeczek, ale też ci, którzy wolą frytki z piekarnika. Do tej pory serwowałam mojej rodzinie pyszne domowe frytki bez tłuszczu, ale nawet one po pewnym czasie nam się znudziły, a ponieważ sezon na cukinię w pełni, zaczęłam szukać pomysłów, jak przyrządzić cukinię inaczej niż zwykle. Tak powstały cukiniowe frytki w dwóch wersjach: w parmezanie i w ziołach. Chrupiące na zewnątrz a soczyste w środku. Takie frytki z cukinii to super przysmak na domowy seans filmowy lub jako przekąska na imprezę.

Frytki z cukinii pieczone w ziołach

1 cukinia

1 łyżka mąki

1 łyżka bułki tartej

1 łyżeczka bazylii suszonej

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki pieprzu

1 jajko

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Suche składniki mieszamy  w jednej misce, jajko roztrzepujemy w drugiej. Cukinię kroimy na równe pałeczki, które zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w mieszance z suchych składników. Kawałki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut ( w zależności od grubości frytek).

frytki z piekarnikacukinia przepisy

Frytki z cukinii w parmezanie

1 cukinia

2 łyżki parmezanu

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka papryki

1/2 łyżeczki pieprzu

4 ząbki czosnku

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Zioła i parmezan mieszamy w jednej misce, w drugiej umieszczamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinię kroimy identycznie jak w pierwszym przepisie i obtaczamy dokładnie w czosnku, a następie w mieszance ziół i parmezanu. Frytki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut ( w zależności od grubości frytek).

frytki z cukinii w parmezanieprzepisy z cukiniipomysl na cukinie

I na koniec najlepsze…

Sos 

2 łyżki pesto z bazylii

2 łyżki jogurtu naturalnego

dodatkowo coś zielonego: np. posiekana rzeżucha

Składniki mieszamy i przekładamy do miski, w której maczamy później ciepłe frytki.

domowy sos do frytek

Jeśli macie swoje ulubione przepisy z cukinii koniecznie podzielcie się w komentarzach. U mnie na następny ogień idzie pieczona cukinia caprese.  Ladygugu uwielbia jeść:)

22 komentarze

  1. Przepis super, jadę więc na zakupy i zrobię na podwieczorek dla moich trzech chłopaków objadaków.

  2. Kiedyś gdzieś jadlm coś podobnego, bardzo mi smakowalo dlatego tym bardziej ciesze sie ze zrobie sobie w domu z twojego przepisu, dziekuje.

  3. ona ma on

    My też uwielbiamy jeść, u nas jedzenie jest na pierwszym miejscu, obiad celebrujemy a sniadania jedmy po francusku, moj dziake ma tamtejsze korzenie i czasem jezdzimy do francji, kochamy ich sniadania, dlatego my tez troche probojemy trak jak u nich .

  4. Zaproś mnie kiedyś do siebie na ucztę.
    Czuje że wyjdę nawitaminizowana na maksa.

  5. Super, nareszcie mam alternetywę dla leczo – ciągle u nas ostatnio bo cukini w ogródku nie do przejedzenia.

  6. karolina on

    Napewno zrobię dla rodziny, czekam tylko jak podrosną na działce.

  7. sabina on

    Coś mi podpowiada że one są pyszne. Jak nie przepadam za cukinią to z serem ktorego uwielbiam az mi slinka cieknie.

  8. Moje dzieciaki uwolbiają frytki, ciekawe co powiedzą na takie w postaci malych cukini. 🙂

  9. monika on

    wyszly pyszne, dzieki za podpowiedz co zrobic z zalegajaca cukinia. 🙂

  10. Dzięki za ten przepis z pewnoscią sa pyszne, zawsze wszytsko u ciebie tu takie apetyczne a jak juz zrobie to niebo w ustach 🙂

  11. Jestem cikawa smaku tych frytek, moje dzieci beda sie zajadac jak tylko zorbie 🙂

Odpowiedz