Dzień 3. Domowa pizza

13

Wskazówka

 Produkty pełnoziarniste to ważny element  właściwie zbilansowanej, zdrowej diety. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, dlatego warto wprowadzić je do codziennego menu rodziny.

cover

Wiem, że niektórzy nie potrafią bez niej żyć, więc nie mogło jej zabraknąć w moim menu. W naszym domu specjalistą od pizzy jest mąż.  Robi najlepszą pizzę jaką w życiu jadłam. Dzisiaj podsuwam Wam jego przepis na domową pizzę.

Składniki

Ciasto

500 g mąki

30 g drożdży

 250 ml wody

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki cukru

2 łyżki oliwy

Dodatki

papryka

ser

szynka, salami ( z ilością tego drugiego nie przesadzamy- nie należy do najzdrowszych)

oliwki

pomidorki koktajlowe

pesto ( ze sklepu lub przygotowane samodzielnie w domu)

rukola

Sos do pizzy

koncentrat pomidorowy

bazylia

oliwa

Czas: 30 min( + wyrastanie ciasta ok 1,5 godziny)

Koszt: zleży do użytych składników

Porcje: 7-8

Dla wielu osób największym problemem jest ciasto, składniki na rozwałkowanym krążku potrafi już rozłożyć każdy. Podstawą ciasta do naszej pizzy jest mąka pełnoziarnista.  Jeśli Wasza przygoda z  tego rodzaju mąką zaczyna się od tego przepisu, wymieszajcie ją z mąką oczyszczoną, pozwoli Wam to stopniowo przyzwyczaić się do jej smaku.

DSC_2574

DSC_2551

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy je do mąki z solą i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Dolewamy oliwę. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Jeżeli jest zbyt mokre, dodajemy trochę mąki i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia ( ok 1,5 godz).

Robiąc ciasto do pizzy korzystamy z wypiekacza do chleba.  Wszystkie składniki wsypujemy do pojemnika  i urządzenie robi wszystko za nas ( oliwę dodajemy po około 15 minutach od pierwszego zamieszania). Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części .Z tej ilości ciasta  otrzymamy 7-8  kulek na pizze.

DSC_2580

Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem, pomijając ok 2 cm od brzegu. Dzięki temu brzegi pizzy będą chrupiące i wyrośnięte

DSC_2605

gotową pizze wkładamy na dolny poziom piekarnika nagrzanego  do 250 ° C

Wyjmujemy po ok 6-8 min.

Dlaczego tak szybko?

Sekretem jest kamień do pizzy, dzięki któremu smakuje ona jak upieczona w kamiennym piecu opalanym drewnem

Kupicie tutaj

DSC_2622

DSC_2630

 

13 komentarzy

  1. Ostatnio tak mi i mojemu narzeczonemu zasmakowala, ze tym razem zaprosilismy znajomych i robimy az 4 pizze 🙂

  2. Zrobiłam wczoraj z połowy porcji, podzieliłam na dwie części, jedną pizzę upiekłam wczoraj, ciasto było pyszne takie jakie lubię najbardziej, kawałki brane do ręki były sztywne, chrupiące, idealne. Zaryzykowalam i drugą część ciasta włożyłam do lodówki, zrobię dzisiaj.

  3. Mam jeszcze pytanie, czy te placki wychodzą spore? Ile osób posili się jedną pizzą? Czy można to ciasto mrozić?

  4. A ja również podejmuję wyzwanie razem z wami. 🙂
    Daję komentarz pierwszy raz choć oglądam was od baardzo dawna, ale mimo, że do dziecka mi daleko to uwielbiam patrzeć na Lenke. 🙂
    Obie jesteście cudowne. 🙂

  5. Pierwszy raz slysze, ze ciasto na pizze trzeba potraktowac walkiem 😛 poza tym dodalabym, ze najlepiej uzyc maki typu 550 🙂
    Pizza wyglada pysznie! Zglodnialam 🙂

  6. Witam, w przepisie napisane jest, że Z tej ilości ciasta otrzymamy 7-8 kulek na pizze. Tzn., że zrobimy 7-8 placków?

Odpowiedz