Dzień 27. Muffiny z mąki pełnoziarnistej

5

cover

Składniki

Suche

150 g mąki pełnoziarnistej

2 łyżki brązowego cukru

szczypta soli

3 łyżki płatków owsianych górskich

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

2 łyżki płatków migdałowych

kilka kostek gorzkiej czekolady np. Wedel

Mokre

2 jajka

1/2 szklanki maślanki

1/3 szklanki oliwy z oliwek

Koszt: 7 zł

Czas:10 minut + 20 min w piekarniku

Porcje: 14 szt

Składniki mokre mieszamy w jednej misce, w drugiej składniki suche (  5-7 kostek czekolady rozdrabniamy na małe kawałeczki i dodajemy do składników suchych) . Wlewamy składniki mokre do suchych i delikatnie mieszamy. Ciasto powinno być gęste, lejące. Przekładamy do foremek ( możemy do środka włożyć owoce: np. banany, truskawki, maliny). Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 20 minut.

DSC_4252

DSC_4256

DSC_4269

DSC_4278

muffiny-przepis

 

5 komentarzy

  1. Dzisiaj zrobiłam muffinki do kawki, wyszły pyszne:D Zamiast maślanki której nie miałam, dodałam jogurtu naturalnego i też się udały.
    Pozdrawiam:)

Odpowiedz