Wskazówka

Domowy krupnik to doskonały sposób na przemycenie do diety dziecka kaszy. Warto gotować go z dodatkiem kilku rodzajów kasz, z dużą ilością warzyw i świeżego mięsa.

cover

Składniki

1,5 litra wywaru z warzyw i mięsa

np. skrzydełko z kurczaka, żeberka cielęce,  kawałek królika

warzywa ( 1 por, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, liść kapusty, natka pietruszki )

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

pieprz, sól, suszony lubczyk, suszona natka pietruszki

kasza jęczmienna ( 2-3  łyżki)

kasza manna ( 2-3 łyżki)

kasza gryczana ( 2-3 łyżki)

kasza jaglana ( 2-3 łyżki)

2 duże marchewki utarte na tarce

natka pietruszki do posypania na talerzu

Czas:30 minut + gotowanie

Domowy krupnik to smaczna zupa, która wielu z nas kojarzy się z obiadem u mamy lub babci. Sekretem dobrego smaku w przypadku zup jest dobrze przygotowany wywar. Ugotowany z dużej ilości warzyw i 3 rodzajów mięsa, nie wymaga już sztucznych dodatków w proszku, nawet bez nich smakuje świetnie.  Wywar gotujemy na małym ogniu, przez około 2,5-3 godziny.

Do gotowego wywaru dodajemy najpierw kaszę gryczaną, jaglaną i jęczmienną, oraz utartą na tarce marchewkę. Po kilku minutach dodajemy kasze mannę i  gotujemy jeszcze chwilę.

DSC_4044

krupnik-przepis