Wskazówka

Nie zapomnij o warzywach. Są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Zbyt mała ilość warzyw w diecie to jeden z najczęściej popełnianych błędów żywieniowych.

cover

Brokułowe puree zazwyczaj podaję z rybą, ale dobrze smakuje też z mięsem.  Nie przepadam za obieraniem ziemniaków, więc kiedy trafiłam na ten przepis, od razu wiedziałam, że zielone puree będzie w naszej jadalni częstym gościem.   Danie w wersji z rybą gotowaną na parze podaję z grzankami.

Składniki:

brokuł

ser żółty

2 łyżki śmietany 18 %

łyżka masła

przyprawy ( sól, pieprz, zioła)

Czas: 30 min

Koszt: 10 zł

Porcje: 4

Brokuła dokładnie myjemy ( Usuwanie pestycydów z warzyw  tutaj)

DSC_2149

DSC_2142

umieszczamy w naczyniu do gotowania na parze. Jeśli podajemy tego dnia rybę, gotujemy je jednocześnie

DSC_2155

w tym samym czasie do piekarnika wkładamy pokrojoną bagietkę (przyprawioną ziołami i polaną oliwą)

DSC_2157

kiedy brokuł jest miękki, przekładamy go do miski i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie miksujemy i przyprawiamy

DSC_2162

Smacznego!

DSC_2170