Nie taki hamburger straszny ….. jeśli przygotujemy go w domu. Taki domowy hamburger to doskonały pomysł na szybki sobotni obiad, którego przygotowanie nie zajmie nam zbyt dużo czasu.  Dodatkowym atutem takiego posiłku jest możliwość dobrania odpowiednich zdrowszych składników i wyeliminowania tych składników, które w bułce kupionej w restauracji fast food są najbardziej kaloryczne.

Składniki 

(dla 4 osób)

4 bułki

300 g mięsa wołowego

1 łyżeczka musztardy

kilka łyżek piwa

2 ogórki kiszone

pomidor

sałata zielona

plastry cebuli

sól

4 plasterki sera żółtego

Sos:

jogurt naturalny

ulubione suszone ( lub świeże)  zioła

sól, pieprz

Mięso łączymy z musztardą, piwem i odrobiną soli.  Po dokładnym wymieszaniu składników z powstałej masy formujemy 4 kotlety, które smażymy przez kilka minut na rozgrzanej wcześniej patelni. W tym czasie w piekarniku rozgrzanym do 180 °C podgrzewamy bułki.  Składniki układamy na ciepłej, przekrojonej bułce, polewamy sosem i przykrywamy drugą połową bułki. Gotowe!

20140422-DSC_8080

 

20140422-DSC_8082

20140422-DSC_8099

20140422-DSC_8158

20140422-DSC_8169