Przepis na lody owocowo- warzywne przygotowałam na specjalne zamówienie moich blogujących koleżanek. Słucham lamentów Karoliny i Marleny, które dwoją się i troją żeby do diety swoich dzieci przemycić warzywa i owoce. Sama też muszę dobrze kombinować żeby Lenka zdecydowała się na ich zjedzenie.  A ponieważ nie znam dziecka, które na widok lodów powie „NIE”, doszłam do wniosku , że mały podstęp nikomu nie zaszkodzi.

Do lodów możemy dodać dowolne owoce i warzywa , których w innej postaci dziecko nie zje. Ważne są proporcje – najmniej dodajemy tego składnika, którego smaku dziecko nie toleruje.  Marchewka, burak czy szpinak wymieszane z ulubionymi owocami, podane w postaci lodów, w  kilka sekund znajdą się w buzi dziecka.

Poniżej lody, które przygotowałam dla Lenki wczoraj. Jeśli zależy Wam żeby na liście składników znalazło się więcej warzyw, do owoców możecie  dodać sok z marchewki, sok z buraka lub ulubione soki owocowo – warzywne . Kilka przepisów u Karoliny (klik)

Składniki

jogurt naturalny

maliny

porzeczki

2 banany

szpinak

kiwi

jagody

miód

DSC_5252

Składniki miksujemy w trzech pojemnikach. Szpinak łączymy z kiwi i bananem, do malin dodajemy porzeczki i banana, jagody miksujemy z bananem. Na koniec, do każdego pojemnika dodajemy po dwie łyżki jogurtu naturalnego. Banan to bardzo słodki owoc więc zastępuje cukier. Możemy też dodać odrobinę miodu. Zmiksowane owoce wlewamy do pojemników warstwami. Wkładamy do zamrażalnika na dwie godziny.  Takie lody możemy serwować dzieciom nawet przed obiadem:)

DSC_5257

DSC_5259

DSC_5260

dziecko-nie-chce-jeść-warzyw

domowe-lody-przepis

Pojemniki na domowe lody kupicie np. na Allegro. Nasz kupiłam w TK Maxx.

Czekam na Wasze komentarze. Jeśli dzieciaki zjedzą lody ze smakiem, na blogu pojawi się więcej takich postów.