Domowa czekolada z trzech zdrowych składników

66

Moja córka kocha czekoladę. Najchętniej pochłaniałyby nieograniczone jej ilości każdego dnia. A ponieważ ja i mój mąż lubimy wiedzieć, czym karminy swoje dziecko, wymyśliliśmy (no dobrze, on wymyślił, a ja wykonałam) wyśmienitą domową czekoladę z trzech całkowicie naturalnych składników. Zajadając się naszą czekoladą macie pewność, że zamiast pójść  w biodra, wyjdzie wam ona na zdrowie. Jest pyszna, słodka i zdrowa, więc może się nią delektować cała rodzina.

Trzy składniki…

Kakao, to źródło magnezu, chromu, potasu, żelaza, wapnia i cynku. Aż 10 % zawartości ziaren kakaowca to silne przeciwutleniacze. Kakao zmniejsza apetyt i ma pozytywny wpływ na nasze trawienie, działa antydepresyjnie i poprawia samopoczucie.

Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimnoto kopalnia wielu składników.  Znajdziemy w nim witaminę B2, B6, E, C, kwas foliowy, wapń, potas, fosfor żelazo. Jest źródłem nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wzmacnia odporność, wpływa na działanie układu pokarmowego,  ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Zawiera naturalne antyoksydanty: zwalcza wolne rodniki i opóźnienia procesy starzenia się skóry. Chroni ją także przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej zajrzyjcie tutaj: Olej kokosowy

Miód ma  bardzo silne właściwości antybakteryjne, dlatego bywa stosowany przy infekcjach. Odkryto, że ma działanie podobne do antybiotyków oraz pozwala walczyć ze stanami zapalnymi. Więcej o miodzie: Prawdy i mity o miodzie.

Do przygotowania zdrowej domowej czekolady potrzebne są składniki podstawowe i kilka dodatkowych.

Składniki podstawowe:

surowe kakao (niesłodzone): 1 szklanka

olej kokosowy (tłoczony na zimno, nierafinowany! ): 2/3 szklanki

miód: 1-2 łyżki

Składniki dodatkowe:

orzechy

suszone owoce

wiórki kokosowe

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w wysokim naczyniu. Mieszamy dokładnie do powstania gładkiej masy. Olej kokosowy rozpuszczamy wcześniej w kąpieli wodnej, który zamieni się w postać płynną już powyżej 25 stopni. Ważne abyśmy nie podgrzewali naszej mikstury do wysokiej temperatury, ponieważ kakao oraz olej kokosowy stracą wszystkie swoje cudowne wartości! (30 stopni w zupełności wystarczy). Masę przekładamy do foremek i wkładamy do lodówki. Czekoladę schładzamy i później przechowujemy w lodówce… o ile zostanie jeszcze coś do przechowywania.

przepis na czekolade

Do wykonania czekolady można użyć różnych foremek (odradzam te z piaskownicy:). My najczęściej robimy ją w formie tradycyjnej tabliczki lub czekoladowych babeczek (tu wykorzystujemy silikonowe formy na babeczki), które świetnie sprawdzają się jako deser podany z domową bitą śmietaną).

czekolada bez mleka w proszkuSilikonową formę na czekoladę kupiłam: tutaj

66 komentarzy

  1. Próbuję tych zdrowych słodkości dla dzieci i męża i niestety klapa. Czy Wasza czekolada też ma przewagę smaku oleju kokosowego? Mimo że dałam dużo mniej niż w przepisie. Nikt się u mnie nie zachwycił. Musiałam wcisnąć sama. i jestem zdrowa ale gruba? może spróbować jeszcze raz?

  2. A zamiast kakao używał ktoś karob? Kakao u nas odpada. Pierniki z karobu wyszły może i Czekolada siebie uda

  3. Co prawda olej kokosowy ma bardzo dużo (ok. 90%) nasyconych kwasów tłuszczowych ale nie należy się tego obawiać, ponieważ mądry Stwórca umieścił w kokosie aż 44% kwasu laurynowego, dzięki czemu olej kokosowy nie zatyka nam arterii i nie powoduje wzrostu „złego” cholesterolu, a wręcz przeciwnie – ma silne działanie przeciwzapalne.

  4. Przepraszam, a ile taka czekolada moze byc przechowywana – chciałabym przygotować na dodatek do prezentu dla bliskich na święta:)

  5. Olejem kokosowym aż tak bym się nie zachwycała. Ostatnio takie bum się na niego zrobiło a prawda jest taka, że zwykły smalec ma lepszy skład od oleju kokosowego ( mówię tutaj o walorach kulinarnych nie kosmetycznych). Smalec ma o wiele większą ilość tłuszczów nienasyconych , tak bardzo nam potrzebnych, olej kokosowy tej ilości może mu tylko pozazdrościć.

  6. Natknęłam się na ten przepis nie przypadkiem 🙂 Bo w zyciu nie ma przypadków. Cieszę się, bo jest prosty i wypróbuję dziś. Do kawy będzie najlepsza domowa czekolada 🙂

  7. 2/3 szklanki oleju po upłynnieniu czy taki twardszy olej ugniatasz w szklance? Nie wiem czy to ta sama ilość by wyszła

  8. Obłędna:-) Wypróbowałam z dodatkiem orzechów i żurawiny.
    A dałoby radę wprowadzić jakiś składnik, żeby zrobić typu mleczną? Prośba mojej córki. Tylko nie bardzo wiem z czym i jak mogę zakombinować, żeby zachowała twardą konsystencję. Będę wdzięczna za pomysły.

  9. a czy można użyć oleju kokosowego rafinowanego?nic innego pod ręką nie mam….

  10. Zawsze się bałam tego oleju, że coś sobie pomylę i zjem ten który się używa do kosmetyków i odwrotnie, bo w przepisach, na które natrafiałam przypadkiem w necie raz ktoś podkreslał żeby użyć rafinowanego a raz żeby właśnie nierafinowanego i dopiero teraz wszystko jasne – dzięki Tobie (oba można jeść). Kupiłam go dzisiaj, zrobiłam w minutę czekoladę (nie podgrzewałam wcześniej w kąpieli wodnej tylko wrzuciłam wszystko do wysokiego naczynia -> bo na bieżąco czytałam przepis, a tam jest taka kolejność :P) wyszło przepysznie. Młody (3,5 roku) zachwycony smakiem, mąż który „nie lubi słodyczy” jak wyszłam usypiać młodego podjadł sporo z tego co włożyłam do lodówki. DZIĘKI OGROMNE

    • Tym nie musisz się martwić, do kosmetykow uzywa sie nierafinowanego I virgin, czyli tych najwartosciowszych. Rafinowany do smazenia, bo tamtych lepszych zwyczajnie do tego szkoda, ale jak kto chce I go stać, to moze nawet I na virgin smażyć. Wszystkie one sa jak najbardziej jadalne 🙂

  11. Podpowiedzcie co robię źle? Olej mi się rozwarstwia i w rezultacie nie powstaje gładka masa. Część oleju za nic nie chce się wymieszać z kakao, które z kolei ląduje na dnie

  12. Zrobiłam tylko z mniejszych proporcji. Absolutnie obłędna 🙂
    Ma ktoś pomysł czym można zastąpić olej kokosowy żeby było równie zdrowo?

  13. Agnieszka on

    Dziś zobaczyłam przepis, a że miałam wszystkie składniki w domu, to od razu go wypróbowałam. Trochę go zmodyfikowałam, znaczy zrobiłam z połowy porcji kakao i oleju kokosowego, do tego 1,5 łyżki miodu i odrobina cukru muscovado. Efekt? Przepyszne! Muszę przyznać, że czekolada na maksa wciąga i jest o niebo lepsza od sklepowej. Polecam 🙂

  14. Młoda Żona on

    NIEKALORYCZNE i zdrowe? To będzie od 1200 kcal do 2000 kcal na cala czekolade 😀 😀 😀 😀

    To że coś ma witaminy nie znaczy że nie jest kaloryczne i zdrowe…. 😀
    Także witaminy i mikroelementy ok, ale w biodra pójdzie i tak.
    – 100 g kakao = 300 kcal
    – 2/3 szklanki oleju kokosowego, czyli ok 170 ml = od 900 kcal do 1500 kcal (zależy od zrodla).
    Wychodzi ok 300 g i średnio 1500 kcal.

    Czyli ok 500 kcal na 100 g – jak każda czekolada 😀
    (ale fakt, domowa zawsze lepsza i bez dodatkow i konserwantow, tu jest plus).

    • A od kiedy to tłuszcz zamienia się w organizmie w tłuszcz?:) Biodra rosną od węglowodanów a nie od dobrego tłuszczu, którego raczej większość przeciętnych zjadaczy chleba je za mało i właśnie powinno go uzupełniać w diecie.

      • Cukier rafinowany jest najbardziej szkodliwy, ale kalorie są kaloriami. Olej kokosowy zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążęnia. Można prosic o przepis z mniej szkodliwym tłuszczem?

        • Olej kokosowy jest n a j n a j zdrowszy!!!!!
          Taki cel miała autorka przepisu, żeby ta czekolada była z d r o w a i
          przepyszna!
          Co do chorób układu krążenia polecam Ci książkę Jerzego Zięby
          „ukryte terapie” cz.1 i 2, jest tam dużo o zdrowych tłuszczach i ich wpływie na nasze zdrowie!!!!

  15. wc kwadrans on

    ja jak robie czekolade to z reguly ma ksztalt podlozny, czasem nie zwarty. moze mam zla forme?

  16. Dzięki Ci za ten przepis, choć nie mam formy do czekolady, to coś jutro wykombinuję 😛

  17. justna on

    JA bym zrobiła z orzechami oczywiscie, ale plus rodzynki , migdały, moja ulubiona.

  18. <3 to najlepsza dzis wiadomosc dla mnie
    ZDROWA CZEKOLADA brzmi bajecznie.

  19. han ka on

    nie mam foremki, ale to nie ważne. ważne że planuje zorbic i się nią zajadac do woli 😀 to cudowne ze czekolada moze byc zdrowa i domowa !

  20. margol on

    Jak Ty zawsze wszytsko tak precyzyjnie opiszesz, nawet żeby nie traciło na wartości, jesteś skarbem 🙂

  21. Nie ma nic lepszego jak domowa czekolada, pamiętam jak robiła u nas moja babcia

  22. malgosia on

    wygląda apetycznie, zaryzykuję i spróbuję taką zrobić, mam nadzieje ze mi wyjdzie jako że jestem „lewa” w kuchni.

  23. oj mam ti już wizję jak ją przerobić, np na migdałową z kokosami albo zurawinowa pysznaaaaa

  24. dorota w. on

    to musi być bomba witaminowa ktora nie odklada sie w tłuszczyk 🙂 ale i bo odkłada ale to jest wskazane.

  25. karolina on

    Już wiem co zrobię mężusiowi na nasza rocznice. Mareczek jest slodkojadem i kocha czekolade, czasem nawet chyba bardziej niz mnie, jak mu taka zaserwuje np. w ksztalcie serca to zacznie chrupac mnie, ale przesadzam 😉

  26. no nie jak zrobie taka w domu i powiem ze to zdrowe to nie bede juz obiadow gotowac, przejdziemy na czekoladowe sniadania obiady i kolacje ;p

  27. idzie mi w boki on

    Ale smacznie wygląda, szkoda ze zagladam do Ciebie w nocy jak już familia śpi, zawsze musze potem cos podjeść jeszcze na noc 🙁

  28. zrobię bez zastanowienia.
    gorzej jak posmakuje dzieckiom i bede musiala codziennie im robic.

  29. kinga s. on

    Wyobraź sobie że szukałam niedawno przepisu na taką czekoladę. Nie było takich typowo zdrowych. Super post, wprost dla mnie.

  30. karnian on

    Jadłam kiedyś domową czekolade i smak czuje do dziś, musze koniecznie zrobić ta z twojego przepisu :*

  31. Alicja on

    A czy ksylitol też by się sprawdził zamiast miodu? Bo nie wiem czy to jakoś wpływa na konsystencję. Wydaje mi się odpowiedni i nie powoduje próchnicy – jest słodki i zdrowy

  32. A gdzie można kupić taką foremkę w kształcie tradycyjnej tabliczki? 🙂

  33. Gosia Skrajna on

    A można bardziej szczegółowo proporcje na jedną formę? plsss
    wygląda obłędnie :))

Odpowiedz